Munkahelyi munkavédelmi képviselő választás – a legújabb változások a Munka Törvénykönyvében

  1. január 7-e a munkavédelmi képviselő választás határideje.

A korábbi szabályozás alapján, 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnál volt kötelező a munkavédelmi képviselő választása. A nyári jogszabály változások eredményeként már a 20 főt foglalkoztató vállalkozásoknál is kötelező a munkavédelmi képviselő választása.

 

A változás elsősorban abból áll, hogy ezentúl a kisebb cégeknél is kötelező a munkavédelmi képviselő választása a munkahelyeken. Az új szabályozás alapján, ha a munkáltatónál a foglalkoztatottak száma eléri a 20 főt, kötelező munkavédelmi képviselő választása. A munkavédelmi képviselőt a munkatársak a törvényben előírt  módon választják, amely lebonyolítása viszont a munkáltató felelőssége.

A munkavédelmi képviselő választásokkal kapcsolatos előírásokat a Mvt. 70/A. § (1) bekezdése rögzíti.

Mi kell tennünk, amennyiben a vállalkozás 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztat és még nem rendelkezik munkavédelmi képviselővel?

  • vizsgálja meg a jelenleg hatályos Munkavédelmi Szabályzatát
  • a kötelező választást a Munka Törvénykönyvében rögzített szabályok szerint bonyolítsa le. (Választási bizottság, üzemi tanács…)
  • fontos, hogy minden munkahelyen legyen egy állandó – munkavédelmi bizottság – vagy egy választási bizottság annak érdekében, hogy a munkavédelmi képviselők munkajogi védelmét jogszerűen el lehessen látni
  • ahol egyáltalán nem volt eddig munkavédelmi képviselő, illetve az újabb szabályok alapján újabb munkavédelmi képviselőket kell választani, a módosítások hatályba lépésétől – 2016. július 8. – számított fél éven belül kötelező munkavédelmi képviselő választása. Ahol megfelelő számban vannak képviselők, mandátumuk lejártakor újabb öt évre kell – az új szabályok szerint – a munkavédelmi képviselőket választani.

A munkavédelmi képviselőnek vannak jogai, illetve kötelességei is. Annak érdekében, hogy mindezekkel tisztában legyen a munkavállaló, érdemes külön munkavédelmi oktatásban részesíteni.

A változás eredményeként tehát fontos a határidő, 2017 január 7-ig a 20 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozások esetében, a munkavédelmi képviselő választása kötelező. 

A MÉTE-Munkavédelem szakemberei kidolgozták a jogszabályi előírásoknak megfelelően a munkavédelmi képviselő választásának folyamatát, illetve azzal együtt, megfelelő képzésben is részesítik a megválasztott munkavédelmi képviselőt. Amennyiben érdeklődik a munkavédelmi képviselő választásához kapcsolódó árainkról, tekintse meg az Árak menüpontot, vagy keressen minket bizalommal tanácsadás céljából.