Tűzgyújtási tilalom az ország egész területén

A tűzgyújtási tilalmat komolyan kell vennünk

Szokatlan folyamat zajlott a közelmúltban, erdőtűz volt az ország több területén is. Igaz lakóházakat, lakott területeket nem veszélyeztetett a tűz, a kár mégis óriási.

A tűzgyújtási tilalmat éppen ezért komolyan kell vennie mindenkinek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság március 3-tól az ország egész területén tűzgyújtási tilalmat rendelt el, egészen annak visszavonásáig. A télen ugyan a szokásoshoz képest több csapadék hullott, az erdőben lévő avar, áttelelő növények jelenleg mégis túl szárazak, így könnyen megvan a baj.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőkben, erdő 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők az erdőben, erdő környékén található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A saját kertünkben lévő tűzrakó helyen a tűz rakás engedélyezett, de fontos, hogy ügyeljünk az alábbi szabályokra. A tűz meggyújtása előtt gondoskodjunk a tűzrakó hely környékének megtisztításáról, távolítsuk el a száraz leveleket, gallyakat. Helyezzünk készenlétbe tűz oltására alkalmas eszközöket, víz, kézi szerszámok. A tűzet ne hagyjuk soha felügyelet nélkül. A tűz megfelelő eloltása is fontos, érdemes a hamura távozáskor földet szórni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy kisfilmet is készített a veszélyes helyzetekről, ami az alábbi linken érhető el.

https://www.youtube.com/watch?v=9tBoxNZ04XA