A Felnőttképzési törvény munka- és tűzvédelmi vonatkozásai

Az elmúlt hetekben-hónapokban nagy “port” kevert az új felnőttképzési törvény megjelenése. Hogy ez milyen hatással van a munka- és tűzvédelmi oktatások lebonyolítására?
A helyzet alapvetően nem egyszerű. A felnőttképzési törvény alapján minden olyan képzést, képesség fejlesztő rendezvény bejelentésre kötelezett a FAR, azaz Felnőttképzési Adminisztrációs Rendszerbe, amit akár munkatársainknak tartunk. Anélkül, hogy belemennénk a bonyolult részletekbe, fontos tudni, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Munkavédelmi Főosztálya az alábbi állásfoglalást tette közzé weboldalán:
“A munkavédelmi hatóság a korábbi gyakorlatnak megfelelően a munkavédelmi oktatások Mvt. szerinti megvalósulását vizsgálja, az oktatási naplókat és tematikákat ellenőrzi, és szükség esetén meghallgatással győződik meg arról, hogy a munkavállalók a végzett tevékenységükre vonatkozó veszélyforrásokat és ártalmakat ismerik-e, tisztában vannak-e a megelőző intézkedésekkel és ismerik illetve alkalmazzák-e technológia helyes lépéseit.”
Azon viszont sajnos érdemes elgondolkodni, hogy egyéb a munkavállalóinknak tartott képzés, készségfejlesztő tréning FAR bejelentés köteles-e vagy sem…